خرید کردن برای بسیاری از افراد با لذت همراه است. خواه خرید لباس باشد، خواه وسایل خانه، خواه خرید کتاب و ... . علاقمندان به کتاب از هر فرصتی استفاده میکنند تا کتاب بخرند و بخوانند. این میل مفرط در آنها گاه تا به آنجا زبانه میکشد که به عطشی سیریناپذیر دچار میشوند و هر کتابی را طلب میکنند. آنها با قدم گذاشتن در یک فروشگاه کتاب یا حتی هنگام خرید اینترنتی کتاب، ممکن است گاه دچار وسواس شوند. عناوین متعددی که در پیش روی آنها قرار دارند هر یک میتوانند به قدر کافی وسوسهانگیز باشند. کدام را باید خرید؟ شاید در نهایت هم دست خالی به خانه بازگردند.
از سویی دیگر دستهای در مقابل این عاشقان کتاب قرار دارند. آنها تردیدشان از جنسی دیگر است. سوال اصلی آنها این است که آیا باید برای خرید کتاب هزینه کنند یا خیر؟ آنها نمیپرسند کدام را باید خرید، بلکه میگویند اصلا چرا باید خرید؟ این دو تردید تفاوتی از زمین تا آسمان دارند. اولی تردید میان انتخاب چند کتاب و دومی تردیدی بنیادین که از ریشه خرید کتاب را به چالش میکشد.
خرید کتاب آری یا خیر؟
بیایید اول دربارهی تردید از نوع نخستش سخن بگوییم. در نظر یک فرد عاشق کتاب، کتاب حکم معشوق را دارد. عاشق به هر شیوهای و از هر طریقی قصد رسیدن به معشوق خود را دارد. به همین دلیل است که هرجا نامی از کتاب بیاید، این عاشقان حاضر میشوند و سخن عشق سر میدهند. برای این افراد، هیچ چیزی مهمتر از خرید کتاب نیست. کتاب مامن کاغذی آنهاست. عاشق در راه رسیدن به معشوق از هیچ چیز نمیترسد و هیچ تردیدی به دل راه نمیدهد. اما میل مفرط به خرید کتاب و کتاب خواندن است که این دلباختگان را سر در گم میکند.
تردید بر سر راه خرید کتاب
در نظر بگیرید این عاشق بینوا در میان خیل معشوقان اسیر گشته است. مانده بر سر چندراهی که کدام را برگزیند. مگر نه اینکه دل در گرو همه دارد؟ ولعی که جان و دل عاشقان کتاب را تسخیر کرده است گاهی به آنها اجازهی انتخاب نمیدهد.
اینگونه بیندیشید که این مجنون دلبسته، برای خرید کتاب خاصی به فروشگاه کتاب رفته است و درست هنگامی که در حال بررسی قفسهها بوده چشمش به کتابی افتاده و قلبش برای آن تپیده و دل در گرو آن بسته است. از عمق وجودش آن کتاب را خواسته، آن نگار دلفریب را. تردید میکند که آیا باید آن را به خلوت خود ببرد یا خیر. البته که دلش میخواهد این اتفاق بیفتد. تردیدش از این روست که میداند خرید وی ممکن است تنها به همین یک جلد کتاب نینجامد. اصلا چگونه اینهمه کتاب را با خود به خانه برد؟ یا حتی ممکن است آن زمان پول کافی برای خرید آنها نداشته باشد. عاشق تنها که با غم هجران دست به گریبان است، به خانه برمیگردد. بیقراری میکند و درست در این جاست که پای خرید اینترنتی کتاب به قضیه باز میشود.
با ورود به فروشگاه اینترنتی کتاب در پی معشوق خود، صفحات را جستجو میکند. مطمئن از انتخاب، کتابش را برمیگزیند. در همین موقع است که ناگاه چشمش به خرید کتاب با تخفیف میافتد. شعف در جانش ریشه میدواند و دیگر تردیدی به دل راه نمیدهد. با یک حساب ساده در مییابد که چه سودمندی جانانهای نصیبش شده است. این عاشق کتاب هزینه کردن برای خرید کتاب را امری نالازم و غیرضروری نمیداند، برعکس او شاید در خرید سایر ملزومات زندگانیاش تردید کند اما تنها تردیدش در خرید کتاب شاید با مسائل مالی مرتبط باشد که به لطف فروشگاه اینترنتی کتاب و آن تخفیفات دلنشین برطرف میشود. با خود اینگونه میاندیشد که لابد الههی عشق مددش کرده که همای سعادت بر شانههایش نشسته است.
خرید کتاب؛ آری یا خیر؟
حالا بیایید تردید نوع دوم را بررسی کنیم. و پاسخ به این پرسش بنیادی که اصلا آیا خرید کتاب ضروری است؟ موضوع تصمیمگیری برای بسیاری با ترس همراه است. نه تنها در کتاب خریدن، که در بسیاری موارد دیگر ممکن است این تردید همراه آدمی باشد. اما در مورد خرید کتاب معضل بزرگ آنجاست که برخی میپندارند نباید برای آن مبلغی بپردازند. تردید آنها از جنس انتخاب میان چند عنوان و چند جلد کتاب نیست. آنها کتاب را شاید نیازی اساسی نمیدانند و از این منظر به آن نمینگرند که کتاب نیز همانند نیاز ما به خوراک و پوشاک و مسکن تا چه میزان حیاتی و لازم به شمار میرود.
در باب اهمیت خرید کتاب تا ابد هم اگر سخن بگوییم همچنان حق مطلب ادا نمیشود. چه تردیدی باید در این زمینه وجود داشته باشد وقتی از همان روزهای آغازین که در پی کسب تحصیل رفتیم کتاب شد بهترین دوست ما. با کتاب از همه چیز آگاه شدیم. الفبا را یاد گرفتیم و بعد علوم و جغرافی را. بزرگتر شدیم و کتاب جای خود را بیشتر در زندگی ما باز کرد. آنان که خرید کتاب را امری ضروری نمیدانند حقیقتا منصفانه به این مسئله نمینگرند. حتی همانها نیز گاهی با حضور کتاب خلوت خود را آراستهاند. آنان شاید فراموش کردهاند که با کتاب به کجاها سفر کردهاند. شاید یادشان رفته است که اگر این کتابها نبودند، حیات بشر نیز به مخاطره میافتاد. سواد و آگاهی و کسب معرفت تنها بخشی از دستاوردهای کتاب خواندن است.
آنها حتی اگر همچنان میاندیشند که نباید برای خرید کتاب هزینه کنند، میتوانند در آغاز خرید اینترنتی کتاب را برگزینند. دربارهی مزایای این شیوهی خرید پیشتر گفتهایم و اکنون همین بس که بدانیم این افراد با ورود به فروشگاه اینترنتی و مشاهده بخش خرید کتاب با تخفیف و ارسال رایگان کتاب ممکن است تردید خود را کنار بگذارند و قدم در این مسیر روشن بنهند. ترسها و تردیدهای ما همیشه مانع رشدمان خواهند شد. خود را از کتاب خواندن و آگاه شدن، از تعلیم و ترقی محروم نکنیم.
- ۰۰/۰۳/۱۷